Cele mai frumoase drumuri panoramice din lume

Drumurile panoramice oferă unele dintre cele mai impresionante priveliști și experiențe de călătorie din lume. De la serpentine abrupte care șerpuiesc prin munți, la trasee pitorești de-a lungul coastelor și prin peisaje naturale uimitoare, aceste drumuri sunt destinații în sine. Iată o selecție a celor mai frumoase drumuri panoramice din lume care merită să fie parcurse.

1. Transfăgărășan, România

Transfăgărășanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa, traversând Munții Făgăraș din Carpații Meridionali ai României. Construit în anii 1970 ca drum strategic militar, Transfăgărășanul oferă priveliști impresionante asupra vârfurilor montane, lacurilor glaciare și pădurilor dese. Drumul, care se întinde pe aproximativ 90 de kilometri, atinge o altitudine maximă de 2.042 de metri și include numeroase serpentine și tuneluri. Cele mai spectaculoase puncte de pe traseu sunt Lacul Bâlea și Cascada Bâlea. Transfăgărășanul este deschis doar câteva luni pe an, de obicei între iunie și octombrie, din cauza condițiilor meteorologice.

2. Great Ocean Road, Australia

Great Ocean Road este unul dintre cele mai iconice drumuri de coastă din lume, întinzându-se pe aproximativ 243 de kilometri de-a lungul coastei sud-vestice a Australiei. Drumul oferă priveliști spectaculoase asupra Oceanului Indian, stâncilor abrupte și formațiunilor stâncoase, precum faimoșii „Douăsprezece Apostoli”. Pe parcursul călătoriei, turiștii pot explora parcuri naționale, plaje pitorești și sate de coastă. Great Ocean Road este, de asemenea, un loc excelent pentru a observa fauna sălbatică locală, inclusiv koala și canguri.

3. Route 66, Statele Unite

Route 66, cunoscută și sub numele de „Mother Road” (Mama Drumurilor), este un simbol al spiritului aventurier american. Drumul istoric se întinde pe aproximativ 4.000 de kilometri, de la Chicago, Illinois, până la Santa Monica, California. Route 66 traversează diverse peisaje, de la câmpii și munți la deșerturi și orașe mici. Pe parcurs, turiștii pot explora atracții istorice, muzee, restaurante retro și moteluri iconice. Route 66 oferă o călătorie nostalgică prin inima Americii și o privire asupra culturii și istoriei acestei țări.

4. Atlantic Road, Norvegia

Atlantic Road (Atlanterhavsveien) din Norvegia este un traseu de coastă spectaculos, care se întinde pe aproximativ 8 kilometri între orașele Kristiansund și Molde. Drumul trece peste mai multe insule și recife, fiind legat de poduri arcuite și drumuri înguste. Atlantic Road oferă priveliști impresionante asupra oceanului și a peisajului maritim norvegian, fiind adesea numit unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. În timpul călătoriei, turiștii pot observa fauna marină locală, inclusiv foci și păsări marine, și pot explora sate pescărești pitorești.

5. Ring of Kerry, Irlanda

Ring of Kerry este un traseu circular de aproximativ 179 de kilometri situat în sud-vestul Irlandei, în Peninsula Iveragh. Drumul oferă priveliști uimitoare asupra coastelor accidentate, munților și lacurilor. Pe parcursul călătoriei, turiștii pot vizita sate tradiționale irlandeze, castele medievale și peisaje naturale spectaculoase, cum ar fi Parcul Național Killarney și Skellig Michael, o insulă stâncoasă cu o mănăstire veche. Ring of Kerry este renumit pentru peisajele sale verzi și pentru ospitalitatea locală, oferind o experiență autentică irlandeză.

6. Garden Route, Africa de Sud

Garden Route este un traseu pitoresc de aproximativ 300 de kilometri, care se întinde de-a lungul coastei sudice a Africii de Sud, între orașele Mossel Bay și Storms River. Drumul trece prin păduri luxuriante, munți și plaje pitorești, oferind priveliști spectaculoase asupra Oceanului Indian. Pe parcursul călătoriei, turiștii pot vizita parcuri naționale, rezervații naturale și sate de coastă. Garden Route este, de asemenea, cunoscută pentru activitățile sale în aer liber, inclusiv drumeții, ciclism și sporturi acvatice.

7. Amalfi Coast, Italia

Coasta Amalfi, situată în sudul Italiei, este renumită pentru peisajele sale spectaculoase și drumurile de coastă șerpuitoare. Traseul se întinde pe aproximativ 50 de kilometri, de la Sorrento la Salerno, și oferă priveliști uimitoare asupra Mării Tireniene, stâncilor abrupte și satelor pitorești. Pe parcursul călătoriei, turiștii pot vizita orașe faimoase precum Positano, Amalfi și Ravello, unde pot explora străduțele înguste, clădirile istorice și grădinile spectaculoase. Coasta Amalfi este, de asemenea, cunoscută pentru gastronomia sa delicioasă și pentru vinurile locale.

8. Stelvio Pass, Italia

Stelvio Pass, situat în Alpii italieni, este unul dintre cele mai faimoase și mai provocatoare drumuri montane din lume. Drumul se întinde pe aproximativ 24 de kilometri și atinge o altitudine de 2.757 de metri, fiind al doilea cel mai înalt pas rutier din Alpi. Stelvio Pass este renumit pentru serpentinele sale abrupte și pentru priveliștile spectaculoase asupra munților și văilor. Drumul este deschis doar în timpul verii, din cauza zăpezii care acoperă traseul în timpul iernii. Stelvio Pass este o destinație populară pentru cicliști și motocicliști, care vin aici pentru a-și testa abilitățile și pentru a se bucura de peisajele alpine.

9. Pacific Coast Highway, Statele Unite

Pacific Coast Highway (Highway 1) este un traseu de coastă spectaculos care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri de-a lungul coastei Californiei, de la Leggett până la Dana Point. Drumul oferă priveliști uimitoare asupra Oceanului Pacific, plajelor și stâncilor abrupte. Pe parcursul călătoriei, turiștii pot vizita orașe pitorești precum San Francisco, Monterey, Big Sur și Santa Barbara, unde pot explora atracții locale, restaurante și plaje. Pacific Coast Highway este, de asemenea, cunoscută pentru podul Bixby Creek și pentru priveliștile spectaculoase asupra coastei Big Sur.

10. Trollstigen, Norvegia

Trollstigen, cunoscut și sub numele de „Drumul Trollilor”, este un traseu montan spectaculos situat în Norvegia, în regiunea Møre og Romsdal. Drumul se întinde pe aproximativ 20 de kilometri și include 11 serpentine abrupte care urcă până la o altitudine de 850 de metri. Trollstigen oferă priveliști impresionante asupra munților, văilor și cascadelor, inclusiv faimoasa cascadă Stigfossen. Drumul este deschis doar în timpul verii, din cauza condițiilor meteorologice dificile din timpul iernii. Trollstigen este o destinație populară pentru turiști și pasionați de natură, care vin aici pentru a se bucura de peisajele spectaculoase și pentru a explora traseele de drumeție din zonă.

Aceste drumuri panoramice oferă experiențe de neuitat și priveliști spectaculoase, transformând orice călătorie într-o aventură memorabilă. Fie că explorezi coastele pitorești, munții impunători sau peisajele naturale uimitoare, aceste trasee te vor captiva și te vor inspira să descoperi frumusețea lumii pe patru roți.

Recommended For You

About the Author: daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *