Adenomul de prostată: ce trebuie să știi

Adenomul de prostată, cunoscut și sub numele de hiperplazia benignă de prostată (HBP), este o afecțiune comună care afectează bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, înțelegerea acestei condiții este crucială pentru a face față și pentru a gestiona simptomele. În acest articol, vom explora ce este adenomul de prostată, simptomele sale, cauzele, diagnosticul și opțiunile de tratament disponibile.

Ce Este Adenomul de Prostată?

Prostata este o glandă situată sub vezica urinară a bărbaților. Această glandă are rolul de a produce lichidul seminal care ajută la transportul spermei. Cu toate acestea, pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, prostata poate începe să crească în dimensiune. Acest fenomen este cunoscut sub numele de adenom de prostată sau hiperplazie benignă de prostată (HBP).

Simptome ale Adenomului de Prostată:

Adenomul de prostată poate cauza o serie de simptome care afectează urinarea și confortul zilnic al bărbaților. Acestea pot include:

 1. Mictiuni Frecvente: Nevoia de a urina mai des, în special noaptea.
 2. Senzatie de Urgenta: Nevoia urgentă și puternică de a urina.
 3. Jet Slab: Un jet de urină slab și intermitent.
 4. Dificultate la Începerea Urinării: Dificultate la inițierea fluxului de urină.
 5. Incontinență: Pierderea involuntară de urină.
 6. Senzatie de Nevușcare: Sensație de nevuscare a vezicii urinare după urinare.
 7. Dureri sau Disconfort: Durere sau disconfort în zona abdomenului inferior sau pelvis.

Cauzele Adenomului de Prostată:

Cauzele exacte ale adenomului de prostată nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că îmbătrânirea și schimbările hormonale sunt factori importanți. Nivelurile crescute de dihidrotestosteron (DHT), un hormon derivat din testosteron, pot contribui la creșterea prostatei.

Diagnosticul Adenomului de Prostată:

Diagnosticul adenomului de prostată implică adesea o serie de teste și proceduri, cum ar fi:

 1. Istoric Medical: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale și va lua un istoric medical complet.
 2. Examen Fizic: Medicul poate efectua un examen fizic, inclusiv un examen digital rectal pentru a evalua dimensiunea și starea prostatei.
 3. Analize de Sânge: Măsurarea nivelului de antigen specific prostatic (PSA) în sânge poate ajuta la excluderea cancerului de prostată.
 4. Ultrasunete: Un ultrasunete transrectal poate oferi imagini detaliate ale prostatei și poate ajuta la determinarea dimensiunii și formei acesteia.
 5. Uroflowmetrie: Această testare măsoară cantitatea de urină eliberată și viteza de urinare.

Opțiuni de Tratament pentru Adenomul de Prostată:

Tratamentul adenomului de prostată depinde de severitatea simptomelor și de impactul acestora asupra calității vieții pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Monitorizare Activă: În cazul unor simptome ușoare, medicul poate recomanda monitorizarea atentă a afecțiunii fără tratament imediat.
 2. Medicație: Medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce dimensiunea prostatei sau pentru a relaxa mușchii din jurul prostatei pentru a îmbunătăți fluxul de urină.
 3. Terapie cu Laser sau Termică: Proceduri minim invazive, cum ar fi terapia cu laser sau termică, pot fi folosite pentru a reduce dimensiunea prostatei.
 4. Chirurgie: În cazurile severe sau atunci când alte tratamente nu funcționează, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte sau întreaga prostata.

Concluzie

Adenomul de prostată este o afecțiune comună în rândul bărbaților mai în vârstă, dar poate afecta calitatea vieții. Cu o evaluare și gestionare adecvată, majoritatea bărbaților pot gestiona cu succes simptomele adenomului de prostată și pot continua să ducă o viață activă și sănătoasă. Este important să discutați cu un medic pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratament disponibile.

Recommended For You

About the Author: Redacția

Redacția I Love Popești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *